17. dodela Nagrade za likovnu umetnost Sava Šumanović

U utorak 21. aprila u 13.30 časova u Master centru Novosadskog sajma, u okviru Izložbe umetnosti Art ekspo, Čedomiru Vasiću je uručena nagrada za likovnu umetnost “Sava Šumanović”.

cedomir vasicČedomir Vasić je rođen 1948. u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (1973). Kao stipendista Fulbrajtovog programa na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari i Los Anđelesu studirao je video i kompjutersku umetnost (1976). Bio je profesor slikanja i crtanja na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (1975 – 2013) a likovnu kulturu je predavao i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.  Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu je bio rektor (2004-2009). Na našoj umetničkoj sceni prisutan je od 1969. godine.

 

Celokupna umetnost Čedomira Vasića odvijala se “u korak” sa umetničkim zbivanjima u nas, i u internacionalnom kontekstu: tokom sedamdesetih godina prošlog stoleća, nakon preludijskog slikarskog perioda, deluje u oblasti konceptualne novomedijske umetnosti; u osamdesetim je (neo)ekspresionističkim i citatnim ostvarenjima bio jedan od najzapaženijih aktera postmodernističkog slikarstva u nas; u vreme kriznih i fatalnih devedesetih je ambijentalnim i multimedijalnim postavkama razmatrao kritički i etički odnos umetnosti/umetnika prema ambijentu epohalne krize i poremećenog sistema vrednosti; nakon 2000-te, u okružju tranzicije, bavi se sudbinom srpskog društva kako iz istorijskog aspekta tako i iz pozicije angažovanog aktera aktuelnog trenutka sveta i umetnosti. Konstanta tog višedecenijskog kontinuiteta jeste sintetički preplet klasičnih i novih medija kojim je Vasić izražavao svoje kritičke, filozofske i emocionalne porive i zaključke. Uz to, čitav opus ovog umetnika je sasvim personalizovan i obeležen umetnikovim duboko proživljenim stavovima i postupcima. Sve to Čedomira Vasića izdvaja kao zasebnu ličnost naše savremene umetnosti.

Članovi žirija za dodelu Nagrade „Sava Šumanović“ u 2015. godini su Vesna Latinović, galerista, direktor Galerije Bel art u Novom Sadu; Lazar Marković, akademski grafičar, direktor Galerije savremene umetnosti spomen zbirke „Rajko Mamuzić“ u Novom Sadu, i Sava Stepanov (predsednik), likovni kritičar iz Novog Sada.