Četvrti međunarodni festival savremene umetnosti podunavskog regiona održaće se ove godine u Novom Sadu od 29. avgusta do 15. septembra.

U okviru festivala biće predstavljeno 14 izložbi iz zemalja Dunavskog makroregiona (Nemačka, Austrija, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Moldavija, Češka Republika, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), pod zajedničkom temom Umetnik u okruženju globalne nesigurnosti.

Program festivala nastaviće se 6. septembra održavanjem simpozijuma umetnika, kritičara i teoretičara umetnosti pod sličnim i proširenim nazivom Umetnik u okruženju globalne nesigurnosti – Umetnost/Kritika/Politika.

Nakon završetka izložbi i simpozijuma, program festivala će se nastaviti u periodu od 31. oktobra do 5. novembra kroz radionicu sa studentima i profesorima akademija umetnosti iz Novog Sada i Beča. Tema radionice biće Linearno poimanje fluktuacije/vibracije.

Otvaranja izložbi zakazana su za 29. i 30. agvust 2016.

DanubeDialogues2016

 

 

Istorija: Festival savremene umetnosti podunavskih zemalja Dunavski dijalozi pokrenula je 2012. godine, kao pilot projekat galerija Bel Art u saradnji sa Erlin galerijom iz Budimpešte. U nultom izdanju u pretrovaradinskom podgrađu na levoj obali Dunava priređene su četiri izložbe u kojima su učestvovali po jedan mađarski i jedan srpski umetnik. Prvi zvaničan festival na kome je učestvovalo 80 umetnika iz 10 zemalja održan je 2013. godine. Zemlja u fokusu festivala bila je Austrija, te su priređene i 4 dijaloške izložbe po jednog srpskog i jednog austrijskog umetnika. Sledeće, 2014. godine u fokusu Dunavskih dijaloga bile su 4 dijaloške izložbe slovačkih umetnika i umetnika iz Srbije sa slovačkim poreklom. Na ukupno 18 izložbi te godine, učestvovalo je 90 umetnika, kuratora i kritičara iz čitavog regiona. Svake godine ovi umetnički dijalozi kao jedan od rezultata donesu i dalji razvoj programa, te je tako iste 2014. godine saradnja sa austrijskim umetnicima u okviru festivala, nastavljena kroz izložbe u Austriji i Srbiji (Modling, Baden, Zrenjanin), dok je rad sa slovačkim kustosima rezultirao izložbama u njihovoj i u našoj zemlji tokom naredne godine (Košice, Novi Sad). Dunavski dijalozi 2015. godine, bili su fokusirani na umetnost zemalja iz regiona i obuhvatili su 15 izložbi i 20 događaja na 17 lokacija (14 u Novom Sadu i 3 u Apatinu), kao i centralnu izložbu sa temom Umetnost u doba (ne)emocionalnosti koju su priredila 3 kustosa iz Austrije, Slovačke i Srbije. Simpozijum i izlagački deo festivala okupio je 56 umetnika i 15 teoretičara umetnosti iz 13 zemalja podunavskog makro regiona.

Koncept festivala je da svaka zemlja iz regiona, predstavi aktuelnu scenu po izboru selektora iz matične zemlje kroz izložbe i posebne umetničke programe: performanse, umetničke događaje, video projekcije, radionice i simpozijum.
Organizatori festivala kreativno koriste specifičnost Novog Sada i svojim programima povezuju pešačku zonu užeg centra grada i dve obale Dunava. U toku trajanja festivala Novi Sad se transformiše u jedinstven i dinamičan umetnički ambijent. Svedoci smo da se u našem gradu razvija jedinstven festival savremene vizuelne umetnosti na kome se susreću, razmenjuju umetničke ideje, umrežavaju umetnici, kustosi, institucije podunavskog regiona i realizuju zajednički projekti.

Direktorka festivala je Vesna Latinović, a umetnički direktor je likovni kritičar Sava Stepanov.

Festival podržavaju Sekretarijat za kulturu APV, Grad Novi Sad, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Austrijski Kulturni Forum, brojni partneri i prijatelji.
(www.danubeartfest.org)