The fourth international festival of contemporary art in Danube region will be held this year in Novi Sad from 29th August to 15th September.

The festival will feature exhibitions from 14 countries of the Danube macro-region (Germany, Austria, Hungary, Slovakia, Slovenia, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Ukraine, Moldova, Czech Republic, Bosnia and Herzegovina and Montenegro) under the common theme ART & GLOBAL INSECURITY.

The festival program will be continued on September 6th by symposium of artists, critics and art theorists and extended under similar theme: ART & GLOBAL INSECURITY – Art / Criticism / Politics.

After completion of exhibitions and symposiums, the festival program will continue in the period from  31st October to 5th November  through a workshop with students and professors of Academies of Arts in Novi Sad and Vienna. The theme of the workshop will be Linear conception fluctuations / vibrations.

Openings are scheduled for 29th and 30th August 2016.

Istorija: Festival savremene umetnosti podunavskih zemalja Dunavski dijalozi pokrenula je 2012. godine, kao pilot projekat galerija Bel Art u saradnji sa Erlin galerijom iz Budimpešte. U nultom izdanju u pretrovaradinskom podgrađu na levoj obali Dunava priređene su četiri izložbe u kojima su učestvovali po jedan mađarski i jedan srpski umetnik. Prvi zvaničan festival na kome je učestvovalo 80 umetnika iz 10 zemalja održan je 2013. godine. Zemlja u fokusu festivala bila je Austrija, te su priređene i 4 dijaloške izložbe po jednog srpskog i jednog austrijskog umetnika. Sledeće, 2014. godine u fokusu Dunavskih dijaloga bile su 4 dijaloške izložbe slovačkih umetnika i umetnika iz Srbije sa slovačkim poreklom. Na ukupno 18 izložbi te godine, učestvovalo je 90 umetnika, kuratora i kritičara iz čitavog regiona. Svake godine ovi umetnički dijalozi kao jedan od rezultata donesu i dalji razvoj programa, te je tako iste 2014. godine saradnja sa austrijskim umetnicima u okviru festivala, nastavljena kroz izložbe u Austriji i Srbiji (Modling, Baden, Zrenjanin), dok je rad sa slovačkim kustosima rezultirao izložbama u njihovoj i u našoj zemlji tokom naredne godine (Košice, Novi Sad). Dunavski dijalozi 2015. godine, bili su fokusirani na umetnost zemalja iz regiona i obuhvatili su 15 izložbi i 20 događaja na 17 lokacija (14 u Novom Sadu i 3 u Apatinu), kao i centralnu izložbu sa temom Umetnost u doba (ne)emocionalnosti koju su priredila 3 kustosa iz Austrije, Slovačke i Srbije. Simpozijum i izlagački deo festivala okupio je 56 umetnika i 15 teoretičara umetnosti iz 13 zemalja podunavskog makro regiona.

Koncept festivala je da svaka zemlja iz regiona, predstavi aktuelnu scenu po izboru selektora iz matične zemlje kroz izložbe i posebne umetničke programe: performanse, umetničke događaje, video projekcije, radionice i simpozijum.
Organizatori festivala kreativno koriste specifičnost Novog Sada i svojim programima povezuju pešačku zonu užeg centra grada i dve obale Dunava. U toku trajanja festivala Novi Sad se transformiše u jedinstven i dinamičan umetnički ambijent. Svedoci smo da se u našem gradu razvija jedinstven festival savremene vizuelne umetnosti na kome se susreću, razmenjuju umetničke ideje, umrežavaju umetnici, kustosi, institucije podunavskog regiona i realizuju zajednički projekti.

Direktorka festivala je Vesna Latinović, a umetnički direktor je likovni kritičar Sava Stepanov.

Festival podržavaju Sekretarijat za kulturu APV, Grad Novi Sad, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Austrijski Kulturni Forum, brojni partneri i prijatelji.
(www.danubeartfest.org)