Od 18. januara do 28. februara 2022. godine u Galeriji na Štrafti (zgrada crvenog krsta Novog Sada na uglu Pionirske ulice u Bulevara Mihajla Pupina) mladi umetnik Rade Tepavčević će se predstaviti novosadskoj publici radovima koji istražuju odnos čoveka i životinje (psa). Umetnik koristi likovni izraz koji je praćen različitim slikarskim postupcima – od ekspresivnih do svedenih, preko lazurnih i pastuoznih. Željenu neposrednost dobija konstantnim preslikavanjem, kolažiranjem i kombinovanjem slikarskih tehnika.a.

Potreba za istraživanjem odnosa životinje i čoveka ilustruje se kroz motiv psa koji je do sada bio glavni protagonista slika. Uticaj vremena u kojem živimo, čije su glavne karakteristike odsustvo razumevanja, emocija i empatije, ogleda se i na čoveka, koji je postao nosilac svog vremena. Njegove komplekse i nedostatke on, poput ogledala, reflektuje na psa i time stvara jedan potpuno novi efekat gde pas postaje odraz čoveka. Pokušavajući da obgrli širok spektar svakodnevnih situacija kroz humor i umetničku poetiku približava svoja zapažanja posmatraču. (Rade Tepavčević)

Rade Tepavčević (1994. Vrbas)

Osnovne i master studije slikarstva završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Još kao student, izlaže na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bio je stipendista letnje Akademije u Salcburgu pod mentorstvom Pauline Olovske. Dobitnik je nekoliko nagrada iz oblasti likovnih i primenjenih umetnosti. Pored slikarstva bavi se ilustracijom i grafičkim dizajnom.