U subotu, 23. decembra 2017. godine, u 20 časovaGaleriji Bel Art se u saradnji sa umetničkim studiom Wolf Art, otvara se druga izložba iz ciklusa Uzbudljivi gradovi autora Vuka Vučkovića.  Ovom izložbom Galerija Bel Art završava izlagački program za 2017. godinu. Prošle godine u novogodišnjem terminu novosadskoj publici prvi put je predstavljena serija slika Vuka Vučkovića Gradovi. U protekloj godini u ateljeu Vuka Vučkovića nastali su radovi London, 2017ulje na platnu, 140x100cm i Čikago, 2017, ulje na platnu, 215x150cm, za koji je Vuk dobio Prvu Nagradu Niš Art Fondacije za mladog umetnika.  Izložba urbanih pejzaža Novog Sada, Beograda, Njujorka, Londona i Čikaga  biće postavljena u Galeriji Bel Art do 25. januara 2017. godine.

 

 London (140x100cm)

 

Slike gradova Vuka Vučkovića pobuđuju u posmatraču posebnu emociju. U ovom ciklusu umetnik iskazuje izuzetan osećaj za panoramske urbane prizore, za temu grada, za eho istorijskog nasleđa, za duh i temperament, za specifičan genius loci. Na ovim slikama, znani i prepoznatljivi motivi Beograda, Londona, Njujorka, Novog Sada i Čikaga – dobijaju novu dimenziju slike prijemčivije i ubedljivije od same stvarnosti. (Vesna Latinović, galeristkinja)

Vuk Vučković ne prestaje da nas oduševljava svojim smelim istupima, rizičnih pristupa, ali uvek vrhunske izvedbe. Ovog puta donosi brutalno seciranje sintetičke vizije civilizacije kroz akumulaciju zavodljive blještavosti grada, ponovo koloristički neobuzdano, ali i konceptualno precizno. (Mrđan Bajić, vajar, profesor FLU)

Fantastične savremene vedute Vuka Vučkovića, zadivljuju nas dokumentarnom tačnošću i sadržajnošću u kombinaciji sa autentičnim likovnim izrazom, kojim Vuk dominantno označava svaki od prikazanih gradova. On ih predstavlja, ne samo kao nosioce znamenja ljudske civilizacije, čuvare urbane arheologije, već kao mesta sveprisutnog i dinamičnog života. Zato se svaka od ovih slika može iznova sagledavati i doživljavati u zavisnosti od raspoloženja, pažnje i inetersovanja posmatrača. (Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti, kustoskinja)

 

                                                           Chicago (215x150cm)

 

Vuk Vučković (Pančevo,1986) je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, gde je iste godine upisao doktorske umetničke studije slikarstva. Od  2015. godine sa suprugom Ivom Vučković Lujanski osnovao je umetnički studio Wolf art. Redovnu izlagačku aktivnost Vučković ima od 2007. godine, i do sada je izlagao na 18 samostalnih i više od 110 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u više kolekcija, zbirki i javnih prostora.

 

Nagrade i kolekcije:

  1. Prva Nagrada, Niš Art Fondacija, Niš
  2. Telenor kolekcija, Beograd
  3. Nagrada za umetnost, Erste banka, Beograd
  4. Pet najboljih izložbi u 2011. godini po izboru kritičara Novosti, Beograd
  5. Prva nagrada za crtež, Fondacija Vladimira Veličkovića, Beograd
  6. Posebno priznanje na međunarodnoj izložbi Transform, Sofija
  7. Nagrada Art Kinike Perspektivni, Novi Sad
  8. Nagrada FLU – a za kreativnu inovaciju iz Fonda Miloš Bajić, Beograd