U petak 4. decembra 2015. u 19 časova, galerija Bel Art u svom galerijskom prostoru organizovala je druženje sa umetnicima povodom predstavljanja izložbenog projekta „Ka boljem svetu (II)primeri iz savremene umetnosti u Srbiji“,realizovanog zajedno sa Fondacijom Mali princ u Galeriji Nest u Ženevi (Švajcarska) tokom oktobra 2015. godine.

Projekat čiji je cilj predstavljanje aktuelne srpske scene u Ženevi, kao i ukazivanje na autentične stvaralačke ličnosti koje reflektuju aktuelno stanje umetnosti u nas, pokrenula je galerija Bel Art u saradnji sa Fondacijom Mali princ 2014. godine. Prva izložba je uspešno održana u februaru 2014. godine, a u oktobru ove godine su u Galeriji Nest prezentovani radovi umetnika Mrđana Bajića, diSTRUKTURE, Andree Ivanović Jakšić, Tadije Janičića, Borisa Lukića i Ane Vrtačnik. Autorke koncepta su Vesna Latinović i Aleksandra Vegezzi Boškov, dok je kustos izložbe likovni kritičar Sava Stepanov.

unnamed

“… Izložba Ka boljem svetu (II) na jedan nepretenciozan ali sasvim seriozan način nudi umetnička ostvarenja nastala sa iskrenim egzistencijalnim povodima i razlozima. Svaki od ovih umetnika je iskreno zabrinut za sudbinu čoveka i društva. Zbog toga je potrebno ukazati na njihovu umetnost, na one procese u srpskoj umetnosti u kojima je konstantno htenje umetnika da se izazovima savremenosti adekvatno odgovori, te da ti odgovori budu autentično umetnički relevantni i moralno ubedljivi. Jer, bilo da se radi o lokalnim ili univerzalnim relacijama, umetnost i moral nigde nisu i ne mogu biti tek društveni „ukras“ – već su danas, više nego ikada ranije, istinski potrebni kao dragoceni modeli ljudske nade, budućnosti i civilizacijskog opstanka.” (Sava Stepanov)