Konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program šestog Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2018 održana je u sredu, 25. jula 2018, u EU info point-u u  Novom Sadu. Učesnici konferencije su bili Vesna Latinović, direktorka Festivala; Sonja Konakov Svirčev, ekspertkinja za društveno odgovorno poslovanje Erste Banke; Johanes Iršik,  direktor Austrijskog kulturnog Foruma u Beogradu; Vuk Radulović, rukovodilac sektora za  razvojne projekte Fondacije Novi Sad 2021; Maria Orosan Telea, istoričarka umetnosti, kustoskinja iz Temišvara i Sava Stepanov, umetnički direktor Festivala.

Vesna Latinović je predstavila ovogodišnji program koji je podeljen u tri segmenta i to:  Izložbe pojedinačnih podunavskih zemalja (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Ukrajina i Moldavija); Umetnički dijalog: Temišvar-Novi Sad Evropske prestonice kulture 2021 koji se realizuje u saradnji sa Fondacijom NS 2021,  i obuhvata tri izložbe u kojima se po jedan umetnik iz Temišvara postavlja u dijaloški odnos sa umetnikom iz Novog Sada kao i okrugli sto  na temu “Temišvar Novi Sad: aktuelna umetnička scena i perspektive saradnje na putu ka Evropskoj prestonici kulture”; Treći segment sadrži nekoliko zanimlljivih izložbi i umetničkih događaja (Novi Sad+, PerformaNS, izložba skulptura umetnika iz podunavskog regiona koji su učestvovali na simpozijumima Terra u Kikindi).

Sonja Konakov Svirčev iz Erste banke, kompanije koja strateški i promišljeno neguje društveno odgovorno poslovanje u oblasti kulture, govorila je o tradicionalnoj saradnji Erste banke i Festivala Dunavski dijalozi. Johanes Iršik je istakao da Austrijski kulturni forum sarađuje sa Dunavskim dijalozima od prvog izdanja koje su obeležili austrijsko srpski umetnički dijalozi i naglasio da je u prethodnim izdanjima festivala  učestvovalo više od 50 umetnika i kustosa iz Austrije. Vuk Radulović je izrazio zadovoljstvo što je umetnički dijalog umetnika iz dve buduće Evropske prestonice kulture, Novog Sada i Temišvara, deo ovogodišnjih Dunavskih dijaloga. Kustoskinja iz Temišvara, Maria Orosan Telea, zahvalila se što je dobila priliku da prikaže umetničku scenu Temišvara na Dunavskim dijalozima i predstavila odabrane umetnike.

O temi ovogodišnjeg festivala Upotreba čoveka govorio je Sava Stepanov, umetnički direktor. “Odabrana tema referiše na roman poznatog novosadskog i srednjeevropskog književnika Aleksandra Tišme i ukazuje na stanje u aktuelnom društvu u vreme dominacije liberalnog kapitalizma, globalizacije i agresivnog prisustva medija u kome se savremeni čovek nalazi u permanentnom stanju nesigurnosti i egzistencijalne neizvesnosti“ zaključio je Stepanov.

Festival je podržan od strane Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Erste banke i Austrijskog kulturnog foruma.