Umetnici: Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko

 

Kustosi: Tomohiro Okada (Japan),  Ksenija Marinković (Srbija)

 

Petak,12. avgust 2022. / 20h  / Muzej savremene umetnosti Vojvodine / Dunavska 37, Novi Sad

 

U okviru Desetog festivala “Dunavski dijalozi”, koji je deo zvaničnog programa “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće otvorena izložba pet japanskih umetnika pod nazivom “Small Reboots”.

Izložba je rezultat saradnje kustosa iz Srbije i Japana – Ksenije Marinković i Tomohira Okade, koji će predstaviti radove pet umetnica i umetnika – Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko. 

Reč je o autorkama i autorima koji su do sada svoje radove predstavljali u prestižnim svetskim institucijama kao što su MOMA Njujork, Fondacija Luj Viton Pariz, Ars Elektornika festival u Lincu itd.

Svečano otvaranje u prisustvu umetnika i kustosa iz Japana, zakazano je za petak, 12. avgust u 20 časova, dok će u ponedeljak 15. avgusta umetnici održati prezentacije o svom radu.

 Predstavićemo  pet japanskih umetnika čiji je rad fokusiran na interakciju između čoveka i hibrida, istražujući različite medije, ali i preispitujući pitanja poput ljudske reprodukcije, regenerativne medicine, iskustva proširene realnosti, postojanosti materijalnog sveta… Koncept istražuje i širok spektar medija – video, nove medijske umetnosti, instalacije, skulpture… Društvo izobilja i kontrole suočilo se sa opasnim uljezom, virusom, koji je uticao na to da preispitamo svoje prioritete i poziciju najmoćnije vrste na planeti, u svetlu materijalnog i intelektualnog nasleđa i tehnoloških resursa kojima raspolažemo. U svetlu posthumanizma promišljamo šta treba da ostavimo iza sebe. Da li je ovo trenutak kada možemo da kliknemo zajedno i da pokrenemo naš svet u željenom smeru. Savremeni umetnici koji su se uvek suočavali sa vremenom, stvarajući sa novim znanjem i tehnologijom, daju nam „Small Reboots“ koje za nas prevazilaze „Great Reset“. Njihove realizacije i ideje omogućuju nam da se i sami suočimo sa novim vremenom. Izložba će podeliti seme našeg „Small Reboot-a” predstavljanjem dela umetnika iz Japana koji su osvojili naprednu oblast u prožimanju duha Istoka i Zapada, kulture i najnovije tehnologije, rekli su o izložbi kustosi Tomohiro Okada i Ksenija Marinković.

Izložba je deo programa festivala Dunavski dijalozi i programa Novi Sad EPK 2022. Projekat je podržala EU Japan Fest Fondacija.