,,ZASTAVE IDENTITETA”

izložba – instalacija umetnika:

Jozef Klaćik, Goran Despotovski, Ana Vrtačnik, Kiril Cholakov, Atanas Totyakov, Liana Dimitrova i Elena Panayotova

Galerija ,,Arosita, Sofija (Bugarska)

8 – 30. april 2019.

 

U ponedeljak, 08. aprila, u 19.00 časova, u galeriji Arosita u Sofiji (Bugarska), otvara se izložba  pod nazivom ,,Zastave identiteta”. Izložbu priređuje Galerija Bel Art, u okviru  međunarodnog multimedijalnog festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi. Izložu čine umetničke zastave srpskih (Jozef Klaćik, Goran Despotovski i Ana Vrtačnik) i bugarskih umetnika (Kiril Cholakov, Atanas Totyakov, Liana Dimitrova, Elena Panayotova).

Izabrane zastave bugarskih umetnika su zapažene na izložbi održanoj u okviru Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi u Novom Sadu, 2017. godine, dok su umetnici iz Srbije svoje zastave izlagali na toj i drugim kolektivnim i samostalnim izložbama.

,,Zastave su simboličke tvorevine. One su svojevrsni znak raspoznavanja, najčešće predstavljaju insignije organizovanog društva. Prema velikom »Rečniku simbola« zastava je znak zaštite koja je ostvarena i koja već postoji, ili se za nju moli. Zbog toga se barjak podiže visoko iznad glave i tako upućuje poziv nebu. U hrišćanstvu barjak simboliše pobedu uskrslog i proslavljenog Hrista… Istovremeno, u brojnim kulturama, zastava nije samo amblem određene organizacije nego je veoma često znamenje koje simboliše suštinski karakter i identitet onoga koga zastava predstavlja, ko zastavu nosi i čuva.

U Novom Sadu je početkom veka ustanovljen Internacionalni festival umetničkih zastava.  Razlog za organizovanje ove manifestacije je nametnut tada aktuelnim zbivanjima: raspad SFR Jugoslavije tokom devedesetih je doneo kardinalne promene na političkoj i geografskoj karti balkanskog regiona. Taj eksjugoslovenski proces još nije okončan, a svakim danom se i u svetskim prilikama problemi razgraničenja i zaokruživanja identitetskih državnih celina manifestuju na najrazličitije načine (problem razgraničenja na britanskom ostrvu povodom Brexita; razbuktala borba za autonomiju Katlonije, neraščišćeni granični odnosi na Bliskom Istoku i dr.).   Zbog toga danas čin isticanja zastave nije samo protokolarni problem…

…Čini se da su zastave svih šest umetnika, očigledno, proistekle iz njihovih autorskih kontinuiteta jer su likovne, grafičke i konceptualne namere „prevedene“ u jedan novi medij. Isticanjem svojih ostvarenja na zastavama ovi umetnici manifestuju svoje stavove, svoja shvatanje umetnosti i njenih estetsko-etičkih načela. Radi se o svojevrsnim likovno-vizuelnim senzacijama koje imaju višeznačno dejstvo te je ovde moguće uočiti sagledavanje o crno-belog karaktera socijalnog i naturalnog konteksta današnjeg svakodnevlja (Cholakov, Vrtačnik), o identitetskom preispitivanju ličnosti današnjeg čoveka (Despotovski) i umetnika (Elena Panayotova), te o konceptualnim razmatranjima bića umetnosti (Atanas Totyakov, Klaćik)…”, (Sava Stepanov).