U petak, 23. avgusta 2019. godine u 20.30 časova, u galeriji Bel Art otvorena je izložba ,,Bućkanje ”, Vladimira Freliha (Hrvatska) i Dragana Matića (Srbija), kao jedna u nizu izložbi pod nazivom Umetnički dijalozi niz Dunav: od Apatina do Kladova u okviru Festivala savremene umetnosti Dunavski Dijalozi 2019.

Ovaj srpsko-hrvatski umetnički par već duže vreme ostvaruje i prikazuje svoje zajednički osmišljene umetničke akcije.  Obojica autora deluju u rubnim medijskim područjima, nastojeći da svojom umetnošću uključe posmatrače u procese vlastitog delovanja, da ga „osveste“ pred onim temama koje smatraju žarišnim u aktuelnom trenutku sveta. Otuda i njihovo nastojanje da u svom izrazu objedine vlastitu misao, sopstveno telo, sa prirodom i njenim manifestacijama ali i sa savremenom digitalnnim medijijima koji su potpuno inkorporirani u naše svakodnevlje… Njihovo delo predstavlja svojevrsnu kritiku ponašanja društva prema večnim zakonima prirode u širokom dijapazonu od kritike ekološke svesti pa sve do kompleksnih filozofskih napomena o društvenom ponašanju i stepenu duhovnog poimanja mesta i uloge čoveka danas. Uostalom, sve to je bilo moguće spoznavati u nekim od dosadašnjih performativnih akcija, video radova i instalacija koje su na temu vode realizovali Frelih i Matić na temu Bućkanje, koji su realizovani 2019 (video radovi ,,Ispiranje/Rinse“; ,,Tisa“; ,,Lavor“; video instalacija „Ne želim – Не желим“ te fotografije Amperi). U tom smislu je moguće videti i rad Vladimira Freliha i Dragana Matića naslovlje „Bućkanje“ (2019) koji će izložiti u Galeriji Bel Art u ciklusu Dijalozi niz Dunav. Kako su sami umetnici konstatovali „ projekat Bućkanje je nastavak zajedničkog umetničkiog istraživanja dvojice umetnika pod nazivom „Vodeni Radovi“ započetog 2012. godine na prostoru Balkana. Koncept „Vodenih Radova“  vizuelno počiva na narativnim premisama klasičnog slikarstva realizovanog savremenim tehničko-tehnološkim  sredstvima. Autori kroz performativne video radove, video instalacije, zvuk i fotografije preispituju kako regionalne (ex YU) društvene post-traumatske vrednosne sisteme, tako i univerzalne ljudske frustracije.   

*

Nakon izložbe u galeriji Bel Art, eksponati ove postavke će biti prikazani i na zbirnoj izložbi Umetnički dijalozi niz Dunav – od Apatina do Kladova, koja će biti otvorena u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada 17. septembra 2019. godine.

Vladimir Frelih (Osijek, 1963)

Dipolomirao je na Kunstakademie Düsseldorf, dok MA završava 2000 godine. U svom profesionalnom umjetničkom radu često se bavi konceptom vizualizacije medijskih rubova kako digitalnih, tako i analogno materijalnih medija i njihove međusobne komunikacije, prevodivosti, samorazumljivosti ili kompatibilnosti. Krajnji produkt, umjetnički rad, nerijetko je estetska, oblikovna nuspojava, pod kojom se nalazi konceptualni sadržaj, bilo da se radi o videu, videoinstalaciji, fotografiji, webu, računalnom programu ili objektu i slici u svim njenim varijacijama. Pojedinac, zajednica, društvo su neodvojivi elementi umjetničkog i pedagoškog promišljanja.

Samostalno i grupno izlaže u okviru različitih umjetničkih projekata institucionalno i vaninstitucionalno. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj umjetnički rad. Njegovi se radovi nalaze u više javnih i privatnih zbirki i fondacija suvremene umjetnosti (Kunstmuseum Bonn, Stadt Düsseldorf, MSU Zagreb). Na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek predaje Fotografiju, Video i film i Multimediju. Od 2011. Godine na Akademiji umetnosti Novi Sad kao gost profesor predaje Savremenu umetničku praksu i Metode umjetničkog istraživanja.

Dragan Matić (Bački Petrovac, 1966)

Diplomirao slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1991. Magistrirao slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom 2000. godine. Zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao redovni profesor gde predaje na sledećim predmetima: Slikarstvo, Tehnologija slikarskih tehnika, Umetničke tehnike i Prošireni prostor slike. Umetnički rad obuhvata medij slikarstva, ready-made, digitalnu fotografiju, video, performans, elektronski zvuk, dizajn robota. Član je umetničkih grupa Multiflex i Happy Trash Production i dobio je nekoliko nagrada za umetnički rad. Predavao slikarstvo kao gostujući profesor od 2009. do 2012. godine na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku (HR). Bavi se i konzervacijom i restauracijom, kao i likovnom edukacijom lica oštećenog sluha.