Galerija na Štrafti 

Bul. Mihajla Pupina 21

20. april – 1. jun 2022. 

Od 20. aprila do 1. juna 2022. godine u Galeriji na Štrafti mlada umetnica Milica Dukić će novosadskoj publici predstaviti svoj rad pod nazivom “Superheroj”. Koristeći eksperimentalni i kombinovani medij (implementiranje tradicionalne tehnike veza u kombinaciji sa fotografijom, kroz primenu digitalne štampe) umetnica se u ovom ciklusu bavi marginalizovanim licima, koje postavlja kao junake u svojim delima.

U stvarnom svetu novi blokbaster Spajdermen: put bez povratka tokom prvog vikenda prikazivanja u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi  zaradio je 253 miliona dolara čemu se još pridodalo 334 miliona prihodovanih širom sveta.  U digitalnom svetu moguće je podeliti fotografiju koju su ta zarada i slava u svakom pogledu mimoišle. Iako je za spajdermenski univerzum i bogatstvo koji on povratno generiše ona potpuno nevidljiva i irelevatna i verujem nemoguća, u digitalnom svetu čak i dečkić Rom u kostimu čoveka pauka, podržanom crvenim papučama, može postati superheroj što budno osmatra i  spreman čeka zadatak kojim će možda spasti svet. Ukoliko bi ta fotografija povratno mogla da interveniše u onome što smatramo stvarnim, sloboda, pa i sloboda izražavanja bile bi još uverljivije.  (Silvia Draži)

U svom radu vodim se eksperimentom, unapred računajući na rizik i nepredvidivost. Bavim se implementiranjem tradicionalne tehnike veza u kombinaciji sa fotografijom, kroz primenu digitalne štampe u ulozi osnove. Već deset godina ona mi pomaže da pojačam ekspresivnost dela, i da slici dodam novu vrednost koju pruža prošivanje platna koncem. Serijom radova iz 2018. godine. Ako bismo svi stavili maske…, kojoj pripada Superheroj (produkcija Inkluzivne galerije), dolazim na ideju upotrebe svetlosnih kutija koje daju novu dimenziju i akcentuju dualitet slike (sa svetlom unutar kutija ili bez svetla). Lica sa margine našeg društva (siromašni, osobe sa smetnjama u razvoju…) glavni su junaci mojih radova. (Milica Dukić)

Milica Dukić (1989, Кraljevo)

Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na osnovnim i master studijama slikarstva i na master studijama iz oblasti crtanja. Kao članica SULUV-a (Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine), od 2014. god, ostvaruje status samostalne likovne umetnice (2018) i postaje članica Predsedništva Udruženja (2022). Duži niz godina deo je kolektiva Šok zadruga (MMC Led Art). U svojim samostalnim izložbama (13) i u preko 90 grupnih projekata, Milica uglavnom istražuje tehniku veza u kombinaciji sa fotografijom i tekstilom. Takođe, pokazuje interesovanje za inkluzivne umetničke prakse kao i volonterski angažman: u više navrata sarađuje sa školom Milan Petrović, tj. dnevnim boravkom namenjenim za kreativno izražavanje osoba sa smetnjama u razvoju. Kao umetnica na rezidenciji boravila je godinu dana u Švajcarskoj pri internacionalnoj školi Ecole d’Humanité (2017/18), i imala je prilike da predaje par kurseva (crtanje, vez i tekstilnu umetnost).Trenutno je u Jerusalimu, na programu ustanove AKIM, gde pomaže u brizi dece i odraslih sa mentalnim poteškoćama i paralelno se bavi svojim umetničkim radom.