U petak, 26. jula 2019. u 19.00 časova u Narodnom muzeju ,,Veliko Gradište” otvorena je izložba Ane Adam, umetnice iz Rumunije i Lazara Markovića, umetnika iz Srbije, kao deo segmenta Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2019Umetnički dijalozi niz Dunav.

U program Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2019, ove godine, uključeno je i Veliko Gradište. Zahvaljujući uspešnoj saradnji Galerije Bel art i Narodnog muzeja ,,Veliko Gradište”, ovde će biti prikazana „dijaloška“ izložba crteža i umetničkih objekata rumunske umetnice Ane Adam i novosadskog umetnika Lazara Markovića.  Zajednička karakteristika delovanja ovih umetnika jeste njihovo nastojanje da likovnost i svoj crtački izraz baziraju na vrednostima materijala po kojem crtaju. U njihovim ostvarenjima linija je diskretno prisutna ali Ana Adam naglašava slojevitu materijalnost dela, dok Lazar Marković dospeva do trodimenzionalnih crteža-objekata i digitalne animacije. Ti nekonvencionalni crtački postupci dvoje umetnika, međutim, ne zanemaruju osnovne vrednosti crteža, nego doprinose jačanju njegovih sadržinskih, vizuelno-likovnih i metaforičkih poruka – koje umetnici upućuju posmatračima njihovih ostvarenja.

Ana Adam (1964) je studirala na Akademiji umetnosti „Joan Andreesku“ u Klužu gde je diplomirala na odseku grafike (1992). Član je Udruženja likovnih umetnika Rumunije od 1993. godine. Sarađuje sa izdavačkim kućama Dacia, Sedona, Brumar, Hartmann i Elena Francisc. Od 1994 se bavi pedagoškim radom kao nastavnik u srednjoj školi likovnih umetnosti u Temišvaru. Izlaže od 1991. godine.

Lazar Marković (1960) je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao je na istoj Akademiji, na grafičkom smeru. Kao slikar i grafičar priredio je 59 samostalnih izložbi i učestvovao na oko 300 grupnih postavki u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Jedno vreme je bio direktor Galerije savremene umetnosti-Poklon zbirke Rajko Mamuzić u Novom Sadu.