Na Sajmu umetnosti Art expo 2024, koji se na Novosadskom sajmu održavao od 18. do 25. marta, Galerija Bel art je predstavila izložbu skulptura i videa “Figura: ljudi”. Kustos izložbe, likovni kritičar Sava Stepanov opredelio se za autore različitih generacija koji se na umetnički eksplicitan način bave temom čoveka i njegove sudbine u savremenom svetu. Na izložbi je učestvovalo devet umetnika: Goran Despotovski, Dunja Trutin, Aleksandar Stanojević, Maja Rakočević Cvijanov, Marko Crnobrnja, Dušan Todorović, Dragan Vojvodić, Mića Stajčić i Zdravko Joksimović.

-Tema čoveka je veoma važna u ovom trenutku sveta i umetnosti. Čovek je u doba “besnog” kapitalizma unižen i ugrožen. Zbog interesa velikih sila i moćnih korporacija danas je na sceni praksa nemilosrdnog iskorištavanja i uništavanja čoveka (aktuelni ratovi u Evropi, Aziji, Africi…) – ukazuje Stepanov.- Ekološka problematika dostiže egzistencijalnu ugroženost, a digitalni svet sve više preti da bezdušno rukovodi ljudskim sudbinama, da izmeni i preoblikuje čovekov organizam da ga robotizuje ili potpuno zameni robotima… 

Kustos izložbe je ovom postavkom želeo da pokaže da se na savremenoj likovnoj sceni vraćaju figurativni oblici u skulpturi i obnavlja celovitost forme. Dosadašnja dominacija višečlanih umetničkih instalacija u likovnoj umetnosti, započeta krajem osamdesetih godina prošlog veka, simbolizovala je fragmentizaciju i podelu sveta, a po mišljenju Stepanova, povratak figuri i celovitosti oblika afirmiše ideju o celovitosti sveta – toliko potrebne u ovom trenutku naše stvarnosti.