Samostalna izložba Stvaranje čoveka likovne umetnice Kristine Pirković priređena je u Novom Sadu u dva izložbena prostora. U Galeriji Bel Art od 24. oktobra do 24. novembra izloženi su crteži, a u Kulturnoj stanici Svilara od 24. oktobra do 4. novembra predstavljene su slike. Kustos izložbe je bio Sava Stepanov koji ukazuje da prizori slika Kristine Pirković nalikuju scenama Nojeve barke jer su ispunjeni brojnim ljudskim figurama, različitim spodobama, životinjama, čudesnim kombinacijama pejzaža i isprepletanosti linija krvotoka, anatomskim modelima, odbačenim dečjim igračkama, običnim stvarima, elementima vaskolike prirode… 

Čini se da je takva ispunjenost i natrpanost slike, po Kristini Pirković, najubedljiviji način da se ukaže na enigme našeg doba i čovekovog ovovremenskog usuda. Taj i takav svet slika Kristina Pirković predočavajući nam svojim metaforičkim prizorima svojevrsni “pad čoveka”, kako je glasio naslov jedne njene izložbe. Umetničkom intuicijom i vlastitim slikarskim senzibilitetom shvatila je da je u mnogim oblastima ljudskog delovanja oslabila homocentrična usredsređenost, tome se usprotivila usmerivši svoju umetnost ka temi čoveka i njegove sudbine tokom ranih decenija XXI stoleća – navodi Sava Stepanov.- Fantazmagoričnim kompozicijama zasnovanim na konceptima “art bruta” i “estetike ružnog”, Kristina Pirković je dosegla dostojanstvo slike kojom na pikturalno organizovani i kultivisan način upozorava svoje posmatrače na karakter sveta u kome živimo. Takvim slikarstvom ona nastoji da ukaže na suštinske istine, na istine sa kojima se čovek mora suočiti.

Krisitina Pirković (Smederevska Palanka, 1991) osnovne i master studije je završila na Filološko-umetničkom fakultetu, Univerziteta u Kragujevcu, na Odseku za primenjenu umetnost, smer Zidno slikarstvo, 2014. i 2015. pod menstorstvom profesora Željka Đurovića i komentorstvom docenta Jelene Šalinić Terzić. Član ULUS-a je od 2018. Živi i stvara u Beogradu. Priredila je preko dvadeset samostalnih izložbi. Nagrađivana je za crtež, sliku, portret, autoportret i najboljeg studenta: druga nagrada za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković, Galerija Haos, Beograd, 2021, Nagrada za slikarstvo Krajiškog salona „Boris Markoš-Mingo“, Muzej Železnice, Beograd, 2019; Nagrada za najboljeg studenta Filološko-umetničkog fakulteta, Univerziteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo, 2014; I mesto na Prvom bijenalu umetničkog crteža, Memorijalna galerija Dušan Starčević, Smederevska Palanka, 2014; Pohvala za crtež Fondacije Vladimir Veličković, Galerija Haos, Beograd, 2013. Njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama i u zbirkama galerija i muzeja.

https://www.facebook.com/kristina.pirkovic/videos/843068757619032/