Ove godine Festival savremene umetnosti se odvija pod centralnom temom Percepcija savremenosti. Osim istoimene centralne izložbe, održaće se i niz postavki Umetnički dijalozi niz  Dunav. Na izložbama i manifestacijama koje se postavljaju u osam gradova i mesta niz Dunav u Srbiji (Apatin, Banoštor, Novi Sad, Sremski Karlovci, Beograd, Viminacijum, Veliko Gradište, Kladovo) uspostaviće se svojevrsni umetnički dijalozi srpskih umetnika sa umetnicima iz podunavskih zemalja. Za ove izložbu su selektirani radovi onih umetnika koji reflektuju umetničke aktuelnosti ali i ona dela koja se „uklapaju“ svojevrsni genius loci  odabranih lokacija.

Prva izložba iz serije Dijalozi niz Dunav je postavljena 27. juna 2019. godine u poznatom Arheološkom nalazištu Viminacijum (u blizini Starog Kostolca, 12km od Požarevca) Viminacijum je trajao je od prvog do početka sedmog veka. Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije, koja je obuhvatala najveći deo današnje Srbije, Severne Makedonije i severozapadne Bugarske.

Radovi Pavlo Makova (Ukrajina) i Čedomira Vasića (Srbija) su mimikrijski inkorporirani u  stalnu muzejsku postavku u zgradi Domvs Scientiarivm koja je izgrađena u stilu rimske vile rustike. Takođe, važno je naglasiti da su se ostvarenja Makova i Vasića „uklopila“ u koncepcijski duh pozorišnog Viminacijum festivala  naslovljenog Mitovi – stari i novi, koji se upravo u tom terminu odražavao u objektima ovog arheološkog parka.

Pavlo Makov je prezentovao svoju umetničku knjigu DO-PO (2018). Radeći u tehnici grafike i bakropisa, on stvara temeljno crtane izglede vrtova, gradova – stvarnih i utopijskih. Precizni plan-crteži grada i crteži iz skicen bloka pretvaraju se u vektorske prikaze, pozicionirane na obe strane otvorene knjige, isprepletene zajedničkim rutama. U svojoj umetničkoj knjizi DO-PO Makov konfrontira idealizovani izgled velikog grada sa crtežima iz svoje džepna beležnice, stvarajući tako prostore  između stvarnosti i sna.  Otvorena knjiga Makova i ekran sa animiranom video prezentacijom crteža iz ove knjige-mape, postavljena je neposredno uz veliku maketu Viminacijuma. Tako je u ambijentu viminacijumskog muzeja uspešno ostvarena provokativna relacija ovovremenskog promišljanja sveta  Pavlo Makova sa artefaktima iz  „duboke“ istorije kojima se otvaraju novi prostori metaforičkih slutnji i zaklučaka.  Čedomir Vasićje neonski crtež figure osnivača rimskog carstva Oktavijana Avgusta (Bez naziva, 1992-2019, instalacija, neonske cevi i svetlo, televizor, žica) postavio u ambijent viminacijumskog muzeja, u dvorani sa likovima 17 rimskih careva koji su rođeni na teritoriji današnje Srbije. Ovakvom kontekstualizacijom svog dela umetnik je sugerisao imaginarnu vezu osnivača carstva i „ovdašnjih“ rimskih careva – nastojeći da inicira višesmisleno promišljanje čitavog spleta arheoloških, istorijskih, naučnih, filozofskih, simboličkih, metaforičkih, estetskih i etičkih napomena. Tim kontekstualizovanjem vlastite prostorne instalacije, umetnik se posvećuje  otvorio raspravu o mogućnost savremenog (re)inetrpretiranja sveta kako bi se doprelo do novih suštinskih sagledavanja dijalektičkog karaktera sveta u kome živimo.

Ostvarenja dvojice umetnika su ovom postavkom dovedeni u svojevrsni dijaloški odnos koji je kompatibilan i inkorporiran u duh viminacijumskog nalazišta. Istovremeno, dva sasvim različita umetnička stava su  dovedena u blizak odnos zahvaljujući komplementarnim reminiscencijama na fenomene istorijskog kontinuiteta, jer je izložbenim konceptom ostvaren svojevrsni vremenski preplet kojim se razotkrivaju nove relacije, uslojene napomene i zaključci.

Pavlo Makov je rođen 1958. u Sankt Peterburgu (Rusija). Živi i radi u Harkovu (Ukrajina). Diplomirao je na Krimskom umetničkom fakultetu, odsek slikarstvo (Simferopolj, Ukrajina) 1979; na Sankt Peterburgskoj akademiji umetnosti 1978; te na Harkovskom umetničkom i industrijskom institutu (1984). Član je Nacionalne unije umetnika Ukrajine; član je Kraljevskog društva slikara-grafičara (London); dopisni član Ukrajinske umetničke akademije, od 2006. godine. Pavlo Makov je učesnik i dobitnik nagrada na brojnim grafičkim izložbama u Ukrajini i inostranstvu.  Autor je i učesnik u umetničkim projektima u Ukrajini i inostranstvu. Njegova dela se nalaze u muzejskim zbirkama u Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji, SAD i drugim zemljama.   

Čedomir Vasić je rođen u Beogradu 1948. godine. Završio Akademija za likovne umetnosti u Beogradu gde je i magistrirao 1973. godine. Kao stipendista Fulbrajtovog programa proveo je školsku godinu 1975/76 usavršavajući se na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari i Los Anđelesu gde je studirao video i kompjutersku umetnost. Izlaže od 1969. godine. Priredio velik broj samostalnih izložbi i učestvovao na brojnim grupnim postavkama  u zemlji i inostranstvu. Bavio se pedagoškim radom na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Fakultetu dramskih umetnosti  a sa Vladanom Radovanovićem  je osnovao Interdisciplinarne umetničke studije pri Univerzitetu umetnosti gde je bio profesor na grupi za višemedijsku umetnost. Bio je rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu (2004-2009). Dobitnik je brojnih uglednih nagrada i priznanja za svoj umetnički i pedagoški rad. Živi i radi u Beogradu.