U okviru Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2019 i programa Dunav + predstavljaju se umetici iz Crne Gore, Slovačke i Bosne i Hercegovine.

Izložba Gordane Kuč, umetnice iz Crne Gore, ,,Ja je neko drugi” otvorena je u Galeriji Kulturnog centra Novog Sada, 16. septembra u 18:00 časova. Kustoskinja izložbe je Anja Marković, istoričarka umetnosti iz Podgorice.

Izložba će trajati do 24. septembra 2019.

Gordana Kuč, Mrežaste čarape na platnu, 30×40 cm

Gordana Kuč (Berane, Crna Gora, 1970)

Slikarstvo je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1993. godine. Magistarske studije završila je na istom fakultetu 2002. godine. Članica je ULCG-a od 1994. 

Do sada je imala sedam samostalnih  i preko pedeset kolektivnih izlozbi. Učestvovala je na brojnim izložbama i manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Izlagala je u Beču, Parizu, Briselu, Londonu, Cirihu, Kairu, Pekingu, Ljubljani, Sarajevu, Beogradu, Skoplju i drugim mestima. Dobitnica je sledećih nagrada: „Milunović, Stijović, Lubarda” na 72. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (2017); Grand prix na XXXII crnogorskom likovnom salonu „13. novembar” (2010); Hercegnovski zimski likovni salon (2008). Njena dela nalaze se u značajnim muzejskim i galerijskim zbirkama kao i u privatnim kolekcijama. Pored aktivnog umetničkog rada Gordana Kuč je radila kao kustoskinja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore i kao samostalna savetnica u Ministarstvu kulture Crne Gore.

Izložba Bojana Stojčića, umetnika iz Bosne i Hercegovine, ,,Past Perfect Continuous”otvorena je 16. septembra u 19:30 časova, u Malom likovnom salonu. Kustos izložbe je Pjer Kurten.

Izložba traje do 24. septembra 2019.

Bojan Stojčić, Viva la transicion!

Bojan Stojčić (Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 1988)

Uz izlagacko iskustvo u Evropi i Americi, autor je dve knjige. Uz ostale nagrade i priznanja, bio je finalista nagrade Zvono za najboljeg mladog umjetnika u BiH (2014). Dobitnik je Nagrade za klasicni crtez, Annale crteza u Mostaru (2014), kao i Nagrade za knjigu Collegium Artisticum (2018). Njegovi radovi su u kolekcijama Deutche Telekom, Digital Art Collection, The Agnès b Fondation, The Duplex i privatnim kolekcijama u Austriji, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Švajcarskoj. 

Izložba Zmaga Lenárdiča ,,Don’t think Art! ”, umetnika iz Slovenije, otvorena je u Galeriji SULUV-a, 16. septembra u 19:50 časova. Kustos izložbe je Arne Brejc.

Zmago Lenárdič, Team building, 2017.

Zmago Lenárdič (Ljubljana, Slovenija, 1959)

Nakon studija filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu, upisao se na slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani 1984. godine. Tada je stekao DAAD stipendiju i stekao više stručnog znanja u Vorpsvedu. Do sada je realizovao preko 30 samostalnih izložbi, umetničkih video instalacija, preko 20 umetničkih videa, i učestvovao je na video festivalima sa svojim kratkim filmovima. U petnaest godina dugom periodu samostalnog rada u kulturi, bio je aktivan u zemlji i inostranstvu, dobio je nekoliko stručih nagrada i predstavljao je Sloveniju na međunarodnim simpozijumima i prestoniama kulture (Kopenhagen), kao i u mestima gde je živeo (Vorpsvede, Njujork, Dizeldorf…) većim delom stvarajući umetnička dela i izbegavajući postajuće i poznate paradigmatične obrasce nacionalne vizuelne scene. Od 2003. zaposlen je na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna u Ljubljani, gde predaje slikarstvo.