Od 21. juna do 30. jula 2021. godine u  Galeriji na Štrafti  mlada umetnica Ivana Jeremić će novosadskoj publici predstaviti projekat ” ME + MY PHONE ” koji istražuje odnos tehnologije i njenog korisnika. Ona pokušava da demistifikuje nama još neshvaćene emocije prema nečemu što naizgled nije živo ali što krije ceo naš život u sebi. Seriju radova čine crteži, slike, kao i fotografije i kratki video formati koji su deo angažmana na platformi društvenih mreža kao što su Instagram i TikTok. Radovi predstavljaju kratke alegorijske romantične priče o ljubavnom paru, čiji su životi vidno isprepletani i koji zavise jedan od drugog. Teme se vezuju za svakodnevne situacije koje se iznova ponavljaju i koji oveličavaju odnos jedinke i njenog protoka u realnost. Istraživanjem virtuelnog i realnog sveta-umetnik, odnosno subjekat, u radu nikad nije isključivo na jednoj strani, već on postaje cyborg oblikovan novim društvenim sistemom

U sred karantina uhvatila sam sebe kako listam TikTok dok sam se tuširala, i verovatno ne bih ni bila svesna svoje akcije da me u jednom trenutku mlaz hladne vode nije vratio u realnost. Kako bi mi zoomer-i rekli, dobila sam reality check. Proteklih godinu dana nismo živeli, proteklih godinu dana smo bili online. Neprekidno stimulisani isfiltriranom vizijom sveta, vrteli smo se u ringišpilu igrajući dvojnu ulogu publike i perfomera. Postojanje interneta i društvenih mreža stvorilo je novi prostror ljudske samoaktuelizacije i novi način društvenog delovanja. Takva situacija postavila je nova polja socijalnih odnosa i društvenih normi koje su postale obligatorni deo svakog čoveka, te je svakodnevni realni i virtuelni život počeo da se prepliće i spaja u jedan objekat koji je neophodan za normalno svakodnevno funkcionisanje.
I ne znam za vas, ali ja sam postala jedno sa svojim feed-om. On je bio jedini protok u realni svet, iako se manifestovao u obliku piksela na ekranu malog prenosivog uređaja. On je postao moj najbolji prijatelj, veran savetnik, a noću najmiliji ljubavnik.
(Ivana Jeremić)

Ivana Jeremić (1998. Beograd)

Gimnaziju “Borislav Petrov Braca” je završila u Vršcu 2017. Trenutno je student četvrte godine slikarstva na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom profesorke Bosiljke Zirojević Lečić. Aktivno je učestvovala na više izložbi od početka svojih studija. Osim svog angažmana u sklopu slikarske prakse, umetnica se bavi istraživanjem na polju novih medija, koristeći fotografiju, video i performans kao medij izražavanja. U svom radu istražuje i glorifikuje konekciju njene generacije i personalne tehnologije. Deo njenog angažmana je i eksperimentisanje sa objavama na društvenim mrežama, pogotovo suočavanje i prevazilaženje instagram cenzure i šta ona predstavlja za savremenu umetnost.