U petak 18. septembra 2015. godine, u okviru Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2015, u Galeriji Bel Art otvorena je izložba(E)MOTION ili Šta nas pokreće?“, čiji su učesnici Mirjana Blagojev, Tadija Janičić, Ksenija Kovačević, Nikola Macura i Monika Sigeti odabrani po izboru Slavice Popov.

Kustoskinja izložbe, Slavica Popov je o ovoj izložbi rekla sledeće:

Tema ovogodišnjih Dunavskih dijaloga Umetnost u doba (ne)emotivnosti dozvoljava da se kroz umetnost sagleda kakvo je društvo u kom živimo, da li u njemu ima mesta za emocije i empatiju, koliko takva situacija (ne)pogoduje umetničkoj produkciji, šta nju pokreće i šta ona pokreće. Ubrzani razvoj i neminovne promene su realnost savremenog društva, a emocije nam pomažu u prilagođavanju novonastalim situacijama  i manevrisanju prilikom izbegavanja mogućih kriza. Emocije su reakcije na neki događaj ili promenu i one nas takođe pokreću na akciju. Kao produkt određenih emocija ili sa ciljem da se izazovu određene emocije proteklih vekova je nastajala umetnost, dok savremena umetnost ima potrebu da pre impulsivnog reagovanja promisli, ona često više nije neposredna i emotivno obojena nego analitična. Kao takva uvodi neravnotežu u savremenom društvu ali istovremeno  nagoveštava drugačije odnose, predlaže drugačije modele ili konstatuje probleme/stanja i pokreće komunikaciju.

Umetnička scena na teritoriji Vojvodine je izuzetno raznovrsna, bogata i energična. Za njeno predstavljanje u okviru Dunavskih dijaloga odabrani su umetnici pripadnici jedne generacije koji imaju različite izlagačke stragije, znanja i koncepte, a koji igrom slučaja trenutno rade na geografskoj teritoriji Vojvodine, tu žive ili su tu rođeni. Bitno je da je njihova umetnost lišena geografskog određenja, izrasta iz fiksiranih lokacija ali postaje globalna. Stoga se ne može reći da vojvođanska umetnost ima neku specifičnost u odnosu na srpsku ili svetsku umetnost.

Odabrani umetnici, kao izuzetno senzibilna bića upijaju sve promene i pomeranja koja se oko njih dešavaju. Identifikuju skup sila koje oblikuju savremeno društvo, a posmatrača teraju da zamisli i po mogućstvu primeni bolje načine življenja u njemu. Njihov zajednički interes da prikažu stanje stvari i da nas pokrenu prevazilazi razlike koje su očigledne po pitanju njihovog stila i medija izražavanja.

 

MIRJANA BLAGOJEV (1974) Diplomirala je vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2000. godine, gde je i magistrirala 2007. na temu „Pokušaj spajanja naizgled nespojivog-igra sveta u svetu igre“. Završila master studije na Ecole Supèrieure des Arts Décoratifs u Strzburu, Francuska na smeru Objekat-staklo 2005. godine. Zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na predmetu vajarstvo u zvanju samostalnog stručnog saradnika. Član je SULUV-a i ESGAA (European Studio Glass Art Association). Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

TADIJA JANIČIĆ (1980) Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu 2004. godine u klasi profesora Milana Blanuše. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Novi Sad, Beograd, Podgorica, Budimpešta, Beč, Osaka, Tokio, Strazburg, Pariz…) i dobitnik je više nagrada za svoj rad.

 KSENIJA KOVAČEVIĆ (1974) Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni odsek – slikarstvo, u klasi profesora Jovana Rakidžića i Miodraga Nagornog. Završila postdiplomske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Jovana Rakidžića. Član je grupe „Aufwiedersehen“ i grupe „S.K.U.P.“. Izlagala na preko dvadeset samostalnih i više grupnih izložbi i manifestacija u zemlji i inostranstvu (Subotica, Novi Sad, Beograd, Zrenjanin, Ljubljana, Maribor, Pula, Njujork…)

NIKOLA MACURA (1978) Diplomirao i magistrirao sa temom “Interaktivna skulptura”, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Učestvovao  na kolektivnim i samostalnim izložbama, festivalima, radionicama i konferencijama, u zemlji i inostranstvu. Aktivno učestvovao u radu Art klinike od 2002. do 2012. godine.

MONIKA SIGETI (1979) Završila je slikarstvo i master studije – nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Kao multimedijalni umetnik učestvovala je u više projekata i izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je SULUV-a.