16. dodela Nagrade za likovnu umetnost Sava Šumanović

U ponedeljak, 3. marta 2014. u Auli Novosadskog sajma, u okviru Izložbe umetnosti Art ekspo, Slobodanu Kojiću je uručena nagrada za likovnu umetnost “Sava Šumanović”.

CAN_1371Slobodan Kojić (Kikinda 1944) diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek vajarstvo u klasi Miodraga Popovića. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i učesnik mnogih izložbi i vajarskih kolonija i simpozijuma u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije – ULUS i Udruženja likovnih umetnika Vojvodine – ULUV. Redovan profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Cetinju (Crna Gora). Godine 1982. osnovao je Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti TERRA u Kikindi. Od tada do danas neprekidno vodi smipozijum.

CAN_1359

U obrazloženju odluke žirija za dodelu ove nagrade ukazuje se na značajno mesto Kojićeve skulpture u savremenoj srpskoj umetnosti.

“U našoj umetnosti skulptorsko stvaralaštvo Slobodana Kojića, traje pune četiri decenije. U tokovima vojvođanske, srpske i jugoslovenske umetnosti njegova skulptura, počev od sredine sedamdesetih  godina proteklog veka pa sve do danas, na jedan tihi i nenametljivi način traje kao niz adekvatnih i autoritativnih reakcija na izazove i impulse sveta, vremena i aktuelne umetnosti.

Zahvaljujući izuzetno čvrstim koncepcijskim postavkama sasvim primerenih biću skulpture, i sposobnosti da svoj plastički iskaz zasnuje na neprikosnovenosti forme, kao i na autohtonoj i univerzalnoj snazi likovnih i skulptoralnih elemenata, Slobodan Kojić je kontinuirano ostvarivao delo koje svojom konstitucijom zrači univerzalnim formalnim i metaforičkim značenjima. Skulptura Slobodana Kojića istovremeno odaje utisak ekspresivnosti, gestualnosti, sugestivne snage i egzistencijalne energije ali zasebne senzibilnosti u kojoj postoji sasvim specifičan genius loci  proistekao iz umetnikove opsesivne  posvećenosti zavičajnim ravičarskim prostranstvima.

Kojićeva skulptura je izrazito subjektivistički označena, a ostvarena forma je potpuno personalizovana i ima svojevrsni  autobiografski karakater. Sve je to u Kojićevoj skulpturi sintetisano, sve je suvereno organizovano – uvek sa punom svešću o karakteru i duhu vajarskog medija i skulptorske umetnosti. Zbog toga celokupno delo Slobodana Kojića predstavlja jedan od najznačajnijih stvaralačkih opusa u našoj likovnoj umetnosti u kojem je ostvaren jedan istinski uzlet stvaralačkog duha.

Neposredan povod da se Slobodanu Kojiću dodeli ovogodišnja Nagrada Sava Šumanović jeste samostalne izložba održana u Galeriji SANU Ogranak u Novom Sadu tokom septembra 2013. godine. U toj postavci prikazana je serija reljefa i niz skulptura manjeg formata.

Istovremeno, Žiri je imao u vidu i nezaobilazan podatak u Kojićevoj umetničkoj biografiji o njegovom angažmanu na pokretanju, koncepcijskom uređenju i dugogodišnjem uspešnom rukovođenju Internacionalnim simpozijumom skulpture Terra u Kikindi. Ponajviše zahvaljujući Slobodanu Kojiću, Terra je tokom četrdesetdve godine delovanja, postala snažan centar skulptorske umetnosti Srbije i čitavog regiona.”

Članovi žirija za dodelu Nagrade „Sava Šumanović“ u 2014. godini su Vesna Latinović, galerista, direktor Galerije Bel art u Novom Sadu; Lazar Marković, akademski grafičar, direktor Galerije savremene umetnosti spomen zbirke „Rajko Mamuzić“ u Novom Sadu, i Sava Stepanov (predsednik), likovni kritičar iz Novog Sada.