18. dodela Nagrade za likovnu umetnost Sava Šumanović

U četvrtak 14. aprila u 12.30 časova u Auli Mester centra Novosadskog sajma, u okviru Izložbe umetnosti Art ekspo, Mariji Dragojlović svečano je uručena nagrada za likovnu umetnost “Sava Šumanović”, koja se dodeljuje od 1999. godine kao posebno priznanje za umetničke domete u likovnom izrazu.

Marija Dragojlović je rođena 1950. godine u Šapcu.  Fakultet likovnih umetnosti i post-diplomske studije završila je u klasi profesora Radenka Miševića 1977. godine. Član je ULUS-a od 1976. godine. Od 1985. do 2010. radila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala na više samostalnih izložbi među kojima su: Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd, slike (1989); Mala galerija Moderne galerije, Ljubljana, slike (1991); Galerija Nadežde Petrović, Čačak, Rouge noir, slike (2009); Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, Fragmenti vremena (2015), te na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je većeg broja nagrada, među kojima se izdvajaju: 1982. Sombor, XXII likovna jesen, Trenutak jugoslovenskog slikarstva 82 (otkupna nagrada); 1984. Čačak, Velika nagrada Memorijala Nadežde Petrović; Beograd; Nagrada XXV Oktobarskog salona za slikarstvo (sa Dragoslavom Kneževićem); 2007. Beograd, Nagrada iz Fonda Ivan Tabaković; 2010. Beograd, Politikina nagrada za likovnu umetnost iz Fonda Vladislav Ribnikar (sa Rašom Todosijevićem).

Pokretači Nagrade Sava Šumanović – Novosadski sajam, Galerija Bel art i Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko iz Novog Sada – nastoje da permanentno afirmišu delo Save Šumanovića, jednog od naših najznačajnijih slikara, te podstiču i doprinose dinamičnom razvoju umetničkih ideja na srpskoj umetničkoj sceni. Sava Šumanović, čovek istančanog sluha za vibracije svoga vremena ima snagu klasika čije je delo ispunjeno univerzalnim značenjima. Životna i umetnička sudbina ima paradigmatsku snagu jer je uprkos kreativnim umetničkim dometima i humanističkoj poruci streljan kao nedužna žrtva rata.

Članovi ovogodišnjeg žirija za dodelu Nagrade „Sava Šumanović“ su: Nela Tonković, istoričarka umetnosti i direktorka Savremene galerije Subotica,  Vesna Latinović, galerista, direktor Galerije Bel Art u Novom Sadu i Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada (predsednik).

Dosadašnji dobitnici Nagrade „Sava Šumanović“ su Dragomir Ugren (1999), Mrđan Bajić (2000), Zdravko Mandić (2001), Dušan Otašević (2002), Miodrag B. Protić (2003), Živko Grozdanić (2004) – 2014 objavio da se odriče Nagrade, Milan Blanuša (2005), Mileta Podanović (2006), Balint Sombati (2007), Raša Todosijević (2008), Mira Brtka (2009), Vladimir Veličković (2010), Radomir Damnjanović Damnjan (2011),  Zvonimir Santrač (2012), Olga Jevrić i Jerko Denegri (2013), Slobodan Kojić (2014) i Čedomir Vasić (2015).

 

ZAPISNIK

sa sastanka Žirija za dodelu Nagrade Sava Šumanović za likovnu umetnost

Nagrada Sava Šumanović za likovnu umetnost dodeljuje se ove godine po 18 put. Ovu, danas već odista uglednu nagradu, zajednički su 1999. godine, pokrenuli Novosadski sajam, Galerija Bel Art i Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko. Nagrada Sava Šumanović se tradicionalno dodeljuje u okviru Internacionalne izložbe umetnosti Art expo na Novosadskom sajmu.

Sastanak Žirija za dodelu ovogodišnje Nagrade Sava Šumanović za likovnu umetnost održan je u prostorijama Galerije savremene umetnosti u Subotici 1. aprila 2016. godine.

Žiri je radio u sastavu: Nela Tonković, istoričarka umetnosti i direktorka Savremene galerije Subotica,  Vesna Latinović, galerista, direktor Galerije Bel Art u Novom Sadu i Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada (predsednik). Tom prilikom  Žiri je doneo jednoglasnu

ODLUKU

da se ovogodišnja Nagrada Sava Šumanović za likovnu umetnost dodeli Mariji Dragojlović, umetnici iz Beograda.

OBRAZLOŽENJE

Tokom svog kontuniranog stvaralačkog delovanja od kraja sedamdesetih godina proteklog veka pa sve do danas, Marija Dragojlović je logično, skladno i kontinuirano izgrađivala jedan izuzetno koherentan slikarski opus, konstantno uspevajući da impulse stvarnosti transponuje u autentični svet slike. Na nekadašnjoj velikoj jugoslovenskoj umetničkoj sceni, a potom i u srpskom umetničkom okruženju, slikarstvo Marije Dragojlović se izdvajalo sasvim personalizovanim figuracijskim iskazom. U njenim slikama predmet je sistematski redukovan do pojednostavljene forme i čiste površine, što je umetnici omogućavalo uspostavljanje modernističke konstituciji slike i njenog bića.  Formalna ćistota, jezička doslednost, neekspresivnost, seriozno problematizovanje, promišljanje i filozofiranje sadržaja slike – glavne su odlike slikarskog stava Marije  Dragojlović. Takav iskaz blizak je onom mišljenju Filiberta Mene po kojem moderna umetnost nema nameru da se izdvoji iz društvenog miljea nego nastoji da autentičnom konstitucijom slike posmatraču nametne principe bitne za spoznaju i tumačenje sveta u kome egzistira i deluje.

Početkom aktuelne decenije u opusu Marije Dragojlović pojavile su se zanimljive i radikalne promene. U fenomenološkom smislu radi se o promeni medija – umesto slikarstvu umetnica se posvećuje osobenom kombinovanju crteža, akvarela i pastela sa fotografijom, digitalnim printovima, kontakt kopijama i projekcijama. Tim prepletom materijala i postupaka u svojim novim, ovovremenskim ostvarenjima, umetnica spaja onaj duh intime koji je u njenom slikarstvu bio vezan za stvari i predmete, sa intimom prizora, situacija i sećanja. Uz to, ovi razglednički prijemčivo   predočeni motivi oplemenjeni autobiografskom verodostojnošću, istovremeno prizivaju prizore elegičnog kolektivnog sećanja – što u okružju permanentne krize društva nikako ne treba shvatiti tek kao elegičnu napomenu – nego kao podsticaj jednom drugačijem i humanijem shvatanje sveta.

Sve to je eksplicitno umetnica prikazala na izložbi održanoj u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu, tokom juna i jula prošle godine. Zavodljiva tiha lepota prizora na tim naknodno bojenim crno-belim fotografijama, kompjuterskim printovima i monumentalnim projekcijama, ovde je dobila novi smisao – jer je u tim ostvarenjima Marije Dragojlović potvrđeno vitgenštajnovsko mišljenje o mogućem prerastanje estetskih vrednota u etički čin i poruku.

A upravo je takvim vrednostima i etičnošću karakterisano i delo velikog umetnika Save Šumanovića, čijim je imenom označena nagrada koja se u ovom trenutku dodeljuje – Mariji Dragojlović.

U Novom Sadu, 1. april 2016.

Članovi Žirija: Nela Tonković, Vesna Latinović, Sava Stepanov