Od 23. marta do 01. maja 2021. godine u  Galeriji na Štrafti  mlada umetnica Irena Kovač novosadskoj publici predstavlja projekat Samo izolacija. Svoj umetnički koncept iskazuje kroz različite likovne tehnike vodeći se kolažom kao osnovnim principom i načinom komponovanja. Mediji koje koristi su pretežno ulje na platnu i kolaž, ali i audio, video i prostorna instalacija. Radove karakteriše određena doza humora i suptilna ironija. Bavi se različitim pitanjima baziranim na ličnim, ali i sveopštim situacijama.


Ostati ili izaći? U sklupčanom polažaju, kao u jajetu, puca polako opna moždanih ćelija. Nesigurna je prava i dobra odluka. Činiš sve da pobegneš iz kože, ali je nemoguće nadjačati situaciju. Nemir, nervoza u nogama tinja. Osećaju se blage vibracije, a ustvari tragaš za finom dozom kiseonika kog u gradu najverovatnije i nema. Kako pobeći u taj predivan krajolik sa pogledom na vijugave čistine? Put ti se čini dug I dalek, ali mora se i do njega uskoro doći. Mora. Dvoumljenje između sopstvene psihe i opšteg dobra oseti se kod samostalnih jedinki. Pomoć trebaš, osetiti dodir barem jedne ljudske ruke, ali kada će to biti moguće? Čini se sve daleko u budućnosti. Da li ćeš izdržati? Ono što ne sme popustiti jeste bistrina koja te čini istinskim bićem. Priroda naša jaka je, probaće da obuzda stvari. Uzicom će izvući právu crtu. Skoro pa je i neprimetna razlika u nijansi prostora koji se graniči sa javom. San je uvek opcija. (Irena Kovač)

Irena Kovač rođena je u Kikindi 1992. godine. Završila je osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek Slikanje. Započinje svoje izlagačko iskustvo još kao student i izlaže na velikom broju izložbi, samostalnih kao i kolektivnih, u zemlji i inostranstvu. Učesnica je, ali i koordinator više umetničkih projekata. Sarađuje sa Centrom za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” u čijem se muzeju na kratko vreme oprobala kao kustos, ali je takođe učestvovala i na projektu digitalizacije celokupnog fundusa. Dobitnica je više značajnih priznanja za svoj umetnički rad, između ostalih nagrada “Mali Princ” i “Likovna Jesen”. Od 2020. postaje članica Suluv-a. Trenutno živi i radi u Kikindi.