Petak, 9. novembar 2018. godine u 19.00h

Galerija Bel Art
Bulevar Mihajla Pupina 17, Novi Sad

 

Dve kuće u Cavtatu, 1940

 

U godini kada Galerija Bel Art beleži 20 godina uspešnog rada, veliko nam je zadovoljstvo da se  pridružimo obeležavanju važnog datuma u vojvođanskoj i srpskoj istoriji umetnosti: 120 godina od rođenja i 25 godina od smrti Milana Konjovića,  jednog od najznačajnijih umetnika u vojvođanskoj i srpskoj istoriji umetnosti  XX veka,  te podsetimo na dugu i bogatu tradiciju kolekcionarstva u Novom Sadu.

Na izložbi Milan Konjović u privatnim novosadskim kolekcijama koja pripada ciklusu Iz riznice vojvođanske umetnosti biće prikazano 15 Konjovićevih slika iz 11 odabranih privatnih novosadskih kolekcija. Izborom  je obuhvaćen perod od najranije umetnikove faze (Autoportret, 1919) do poslednje vizantijske faze (Dva borca, ranjenik, 1984).

Izložba je nastala u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog koja ovaj jubilej obeležava izložbom Milan Konjović iz novosadskih kolekcija, koja će biti otvorena dan ranije, u četvrtak, 8. novembra, a u pitanju su dela Milana Konjovića iz javnih novosadskih kolekcija. Dvema komplementarnim izložbama privatna galerija Bel Art i ugledna javna institucija Spomen zbirka Pavla Beljanskog, osvetljavaju i ukazuju na značajno prisustvo velikog vojvođanskog umetnika u javnim i privatnim kolekcijama Novog Sada.

Galerija Bel Art se tokom 20 godina rada u više navrata, kotinuirano bavila umetničkim opusom slikara koji je obeležio čitav jedan vek, a svoje kompletno stvaralaštvo posvetio zavičajnoj Vojvodini. Prva izložba u organizaciji Galerije Bel Art je bila Stotinu pejzaža crteža Milana Konjovića, povodom stogodišnjice od rođenja velikog umetnika realizovana u saradnji sa Galerijom Milan Konjović u Somboru (ogranak SANU u Novom Sadu, 1998). Sledile su izložbe  Lubarda – Konjović ka apstrakciji (Centar za savremenu umjetnost Crne Gore, Podgorica, 2000), Žita i suncokreti Milana Konjovića ili još jedan zapis o Konjovićevim pejzažima Vojvodine (Artexpo Novi Sad 2001), Milan Konjović/Boško Petrović/Jovan Soldatović (Galerija Vojvođanska banke, Novi Sad, 2003), Milan Konjović – slike (Galerija Eurocentar, Beograd, 2006), Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti (Master centar Novosadskog sajma, Novi Sad, 2009), Slutnja/Krv/Nadaprimeri iz umetnosi u Vojvodini od 1914. do  2014.  (Kunstlerhaus Beč, 2014).

Izložba traje do 23. novembra

 

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije