Otvaranje izložbe: četvrtak | 08.06. | 19h

Trajanje izložbe: 08 – 29.06.2023.

Izložba slikara Karla Štengela (Novi Sad, 1925 – Loro Kufena, Italija, 2017) priređena je zahvaljujući uspešnoj saradnji galerije Bel Art sa firentinskom galerijom Immaginaria. Razlog što se izložba Karla Štengela, umetnika bogate međunarodne umetničke biografije priređuje u Novom Sadu je činjenica da je umetnik ovde proveo svoje detinjstvo. Slikarstvo je studirao u Budimpešti i na Akademiji umetnosti u Minhenu, a največi deo života proveo je u Nemačkoj i Italiji. Kolekcija slika Karla Stengela trajno se čuva u Palati Roseli del Turko u Firenci.

Na novosadskoj izložbi  prezentuju se slike i crteži koji pokazuju Štengelovo permanentno ekspresionističko opredeljenje, bez obzira da li se radi o figuracijskom  ili apstrakcijskom konceptu.  

U svojim delima, Štengel je istraživao duboka ljudska stanja: u njegovim figuracijskim slikama i crtežima permanantno je uspostavljao neku vrstu dijaloškog odnosa između dve ličnosti definisane prizorima iz proživljene životne stvarnosti, brojnih putovanja, ali i umetnikove imaginacije. Veoma često se inspirisao književnim i  muzičkim delima, te se u njegovim radovima mogu videti reference na umetnike kao što su Čarls Bukovski, Blez Sendrars, Samjuel Beket, Horhe Luis Borhes, Ivan Gol, Tabuči i Đuzepe Ungareti, kao i kompozitori i muzičari kao što su Rahmanjinov, Stravinski, List i Polini.

Štengelovi radovi su bliski tendencijama snažno bojenog, emotivnog i lirskog apstraktnog ekspresionizma čiji su koreni u posleratnom američkom i evropskom enformelnom eksperimentisanju ili u nekim primerima ruske avangardne umetnosti. Njegova ostvarenja sa nadrealnim predstavama često su intimnijeg karaktera. Najčešće se radi o crtežima koji  imaju izraženije evropsko poreklo a Štengelu su veoma bliske karakteristike i vrednosti nemačkog ekspresionizma.