četvrtak, 9. jun 2022. 20 h
Bel Art galerija, Bulevar Mihajla Pupina 17, Novi Sad

U četvrtak, 9. juna sa početkom u 20 h, biće otvorena izložba crteža Marine Marković,  Ivane Ivković i Selme Selman u galeriji Bel Art. Izložbom crteža predstaviće se publici kroz medij kojem svaka ponaosob poklanja pažnju u svom radu. Izložba se realizuje u saradnji sa galerijom X Vitamin i udruženjem Marksenik iz Beograda. Postavka će biti  otvorena za publiku do 26. juna.

Ove tri autorke će u nedelju, 12. juna u KS Eđšeg, odžati performanse istovremeno u okviru zajedničkog projekta  Palata koji je deo programa Novi Sad Evropska prestonica kulture,  programski luk Heroine.

MARINA MARKOVIĆ  istražuje status ljudskog tela i telesnosti uopšte u savremenom društvu. Njene crteže tušem na papiru odlikuje mimetičnost i minucioznost izvedbe. U pitanju je zapravo generički postsubjekt, sveden na  hiperseksualizovano žensko telo. Sadomazohistički prizori na njenim crtežima ne interpretiraju već gotovo neposredno ogoljavaju indukovanu neraspoznatljivost užitka i bola te šturost i nasilje (duhovne praznine) kao bazičnih struktura savremenog društva obilja u kome živimo. Pri tome ovde žensko telo  figurira kao privilegovani sužanj telesnosti, po inerciji rodne istorije i u dijalogu sa njom kao i sa istorijom umetnosti.
Ove tri autorke će u nedelju, 12. juna u KS Eđšeg, odžati performanse istovremeno u okviru zajedničkog projekta  Palata koji je deo programa Novi Sad Evropska prestonica kulture,  programski luk Heroine..

IVANA IVKOVIĆ Nomadski način života (putovanja, rezidencijalni boravci…) otvara prostor za upliv različitih, specifičnih kulturnih i istorijskih narativa, stvarajući veću propustljivost između granica privatnog i javnog, budući da se oseća “građaninom sveta” čime pomera crtež kao polazišni medij ka drugim medijima. Njeni crteži su ekspresivni i provokativni, instalacije vibrantne i emotivne… Model umetnice-putnice realizovan je kroz, neretko, putopisni karakter njenih radova u čijem podtekstu stoji fascinacija snagom višeznačnosti poruke. 

SELMA SELMAN Kroz svoj crteže suprotstavlja se mogućim manifestacijama „superpozicionog intersekcionalizma“. Njeni crteži razotkrivaju i neutrališu uočene konceptualne suprotnosti i kontradikcije – omogućavajući publici da vidi fluidnost i mogućnost ugrađene u sve odnose, prostore i vremena. Oni  vizualizuju različite načine reorganizacije identiteta, tela i kultura.

Godišnji program Bel Art galerije je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Novog Sada.