U utorak, 25. juna, u 18 časova, u Galeriji Bel Art, otvorena je izložba Nemanje Milenkovića Da li će talasi isprati sve? Izložba je deo pratećeg programa Završne izložbe studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu i Programa saradnje Galerije Bel Art i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izložbu je otvorila Bosiljka Lečić Zirojević, redovna profesorica na novosadskoj Akademiji umetnosti.

Izložba će trajati do 06. jula 2019. godine.

Radno vreme galerije je utorak – petak od 10 do 14h i od 17 do 20h i subota od 10 do 14h.

,,Izložba Da li će talasi isprati sve? predstavlja presek dosadašnjeg aktivnog istraživanja problematika industrija zabave, odnosno sve češće prisutnih akvaparkova i delfinarijuma u svetu. Fokusirajući se na foto i video dokumentaciju dostupnu na internetu, selektujem materijal na kojem dodatno intervenišem i koji potom koristim kao predloške za crteže, redimejd objekte i instalacije. Putem njih, posmatrača upoznajem sa mestom lova, ubijanja i transporta živih delfina, kao i sa kasnijim tretmanom sa kojima se te životinje suočavaju i sa intenzivnim pokušajem određenih medija da specifičnosti ovih praksi prikriju…” — Nemanja Milenković

Nemanja Milenković (Novi Sad, 1996)

Zavšio je srednju školu za dizajn Bogdan Šuput, smer likovni tehničar. Student je IV godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, na studijskom programu Slikarstvo u klasi profesora Dragana Matića. Do sada je imao 6 samostalnih izložbi, a učestvovao je na preko 25 grupnih izložbi i nekoliko kreativnih radionica u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada: Pohvala od strane grada Novog Sada za Vidovdansku nagradu, Novi Sad (2014); Nagrada za osvojeno 1. mesto na ,,XIII izložbi akvarela”, Kulturni centar Šabac (2017); Nagrada Igor Belohlavek, za najboljeg mladog autora na ,,62. Oktobarskom salonu” u Narodnom muzeju u Šapcu (2018); Nagrada za 3. osvojeno mesto na izložbi ,,Zbogom Balkan? Zbogom, Balkan!”, u organizaciji Udruženja alumnista Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori, Britanske ambasade Podgorice i Centra za savremene umejtnosti Crne Gore, Podgorica (2018). Njegovi radovi nalaze se u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu (Srbija, Crna Gora, Italija, Belgija, Norveška, Kina). Stipendista je Dositeje – Fonda za mlade talente 2018/2019, koje dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta.

Godišnji izlagački program galerije Bel Art je podržan od strane Ministrastva za kulturu i informisanje Republike Srbije.