Galerija Bel Art je priredila izložbu umetnice Andree Ivanović Jakšić pod nazivom Sve vidljivo počiva na nevidljivom. Na izložbi su predstavljeni  radovi iz istoimenog ciklusa izvedeni kombinovanom tehnikom na papiru i platnu, a ono što ih čini posebno zanimljivim jeste to da su rađeni kombinacijom slikarskih i neslikarskih alata i postupaka. Kustos izložbe je istoričarka umetnosti Slavica Popov. Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba je trajala od 24. aprila do 11. maja 2019. godine.

,,…Nastali radovi su pre svega otisci unutrašnjeg stanja, gde svaki pojedinačni prikaz predstavlja trag – svedočanstvo  izoštrenosti opažanja, osluškivanja čoveka, sveta, pojava i vremena u kome živimo. Radove izvodim kombinacijom različitih slikarskih i neslikarskih postupaka i materijala. Na brižljivo pripremljenim podlogama, slojevitim nanošenjem bojene ili ne bojene papirne mase, potpunog nanošenja bojenih površina, njihovog skidanja, utiskivanja, snažnog ucrtavanja ili ukucavanja linearnih konstalacija, precizno slikanih površina, razmazanih mrlja, ekspresivnih nanosa četkom, urezivanja ili struganja  po materijom zasićenoj površini… Slike, crteži, objekti  koji nastaju iz takvih postupaka i takvog stanja svesti ukazuju se kao rukopis na čijim se slojevima očitava smisao neprestanog kretanja, nastajanja i nestajanja, te jedinstvo suprotnosti koje čine život: harmonije i razuma s jedne i nemira, stihijskog-nesvesnog sa druge strane.ˮ (Andrea Ivanović Jakšić)

,,…Na prvi pogled radovi deluju statično i pasivno, ali se u njima komeša strast koja ih pokreće, ovu vibrantnost emocija nagoveštavaju slojevi nanetog raznovrsnog materijala, koji se dodaju i oduzimaju u jednom dugotrajnom procesu konstrukcije i dekonstrukcije gde se međusobno bore ali i zajedno koegzistiraju. Koncentrisanost u postupku gradnje i razgradnje na papiru postaje kanal transformacije gde nevidljivo postaje vidljivo.

Iako u svojoj umetnosti pretenduje ka minimalizmu i jednostavnosti Andrea Ivanović Jakšić teži da stvara dela koja će imati moć da izazovu preobražaj, prikazujući one nevidljive stvari, ogoljene, onakve kakve jesu...ˮ (Slavica Popov, istoričarka umetnosti)

Andrea Ivanović Jakšić (1979, Slavonski Brod, Hrvatska)

Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku slikarstva 2005. godine. U svom radu bavi se različitim medijima i različitim formamama vizuelnog izražavanja. Svoj rad je predstavljala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstu (Japan, Mađarska, Švajcarska, Austrija). Njena dela deo su kako privatnih (Srbija, Grčka, Italija, Švajcarska, Japan, SAD), tako i korporativnih kolekcija, poput kolekcije Philip Morris International, kolekcije Niš Art Fondacije i Wiener Stadtische kolekcije.

Dobitnica je nagrada: Akademija umetnosti, Godišnja nagrada za najuspešniji rad u umetničkoj disciplini-crtanje, Univerzitet Novog Sada, Srbija (2004); Treća nagrada ,,Mladi 2006ˮ,  Niš Art Fondacije, Niš, Srbija (2006); Pohvalna nagrada ,,Mladi 2009ˮ, Niš Art Fondacije, Niš, Srbija (2009); Prva nagrada ,,Mladi 2011ˮ, Niš Art Fondacije, Niš, Srbija (2011).

Živi i radi u Zrenjeninu.