U ponedeljak, 16. septembra 2019. godine u 19 časova u Galeriji Bel art, otvorena je izložba Vremena: Prostranstva Jelene Sredanović.Dubine Tatjane Dimitrijević. Izložba je deo Festivala savremene umetnosti ,,Dunavski dijalozi 2019″ i programa Novi Sad +. Kustos izložbe je Danilo Vuksanović.

Novi Sad+ je deo Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2019, gde je publika u prilici da se bolje upozna sa radom savremenih novosadskih umetnica.

,,Naizgled različite u imenovanim naslovima, dve umetnice koje deluju u različitim umetničkim tehnikama ostvaruju metafizičke likovne odjeke podjednakog intenziteta. Nazivi su samo verbalne odrednice jer nijanse upućuju na isto. Radi se o prostornim dubinama ili dubinskim prostorima koje sam se usudio da smestim u okvire najšireg mogućeg pojma, onog koji se prostire kroz neuhvatljivo i neodređeno trajanje. Vreme je umnoženo u glavnom nazivu izložbe i time dodatno razvučeno (iako na taj način ima karakter pleonazma). VREMENA/TIMES predstavljaju reči koju sam uzeo za naziv izložbe uz amblem, aleogoriju vremena, žensku figuru koja u ruci drži klepsidru pokraj kamena obmotanog bršljenom.
Ovaj simbol prolaznosti, uz upozoravajući moto Memento mori uvodni je znamen izložbe koja će se sastojati od plavih kompozicija izvedenih u drvorezu (Jelena Sredanović) i u tehnici ulja na platnu (Tatjana Dimitrijević). Dominantni plavi ton izložbe, sa jedne strane, ukazuje i podseća na posebnu akciju čuvenog umetnika Iva Klajna, tvorca specijalne mat plave boje IKP (Internacionalna Klajnova plava) koji je u okviru jedne izložbe pustio 1001 plavi balon u vazduh. Nedvosmislena asocijacija na ovu akciju ogleda se u ciklusu drvoreza Jelene Sredanović pod nazivom „Oblaci i refleksije“, koju je umetnica razradila u vizuelnim odnosima neba, oblaka i međusobnih višeslojnih prožimanja plavetnila. Tatjana Dimitrijević u svojim ciklusima apstraktnih slika demonstrira monohromni način likovnog izražavanja u kome prikazuje transformacije plave boje i slike istovremeno, posebno u ciklusima „Beznačajni zapisi“ i „Frenkvencije“. Istraživanja u materijalima ove umetnice naročito su oslonjena na tradiciju Klajnovih težnji ka najsavršenijem izrazu plave…” (Danilo Vuksanović)

Jelena Sredanović (Novi Sad, 1982)
Diplomirala je 2005. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Todovića, gde je 2009. godine i magistrirala. Doktorske studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu školske 2016. godine, mentor joj je prof. Biljana Vuković. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Novi Sad, Beograd, Niš, Ljubljana, Beč, Bilbao, Madrid, Njujork, Peking, Jerevan, Rim, Temišvar…). Dobitnica je više nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije: Počasna pohvala na Prvom međunarodnom bijenalu grafike u Jerevanu (2017), Prva nagrada na Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu (2017), Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva (2010), Druga nagrada na međunarodnoj izložbi Nagrada Valter Košatski u Beču (2009).
Zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju docenta za oblast likovnih umetnosti – uža umetnička oblast Grafika. Član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 2006. godine.

Tatjana Dimitrijević (Sombor, 1965)
Diplomirala 1988. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo u klasi prof. Dušana Todorovića. Radila je na mestu urednika likovnog programa u Kulturnom centru ,,Laza Kostić“ u Somboru od 2012. do 2016. godine. Od 1989. do 2012. godine bila je zaposlena na mestu profesora likovne kulture u osnovnoj i srednjoj školi. Izlagala je na 9 samostalnih i više kolektivnih izložbi.Učestvovala je na više saziva likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Učestovala je na preko 30 akreditovanih stručnih seminara iz oblasti likovne pedagogije, savremene metodike nastave, istorije umetnosti, estetike i razvojne psihologije. Realizovala je više od 20 likovnih radionica i predavanja za decu i mlade. Od 2009. do 2016. godine realizovala je street art akcije na Trgu Sv. Trojstva u Somboru.


Danilo Vuksanović (Sombor, 1973)
Diplomirao je 1998. na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, smer grafika. Magistrirao je na istoj Akademiji, smer crtanje. Član je međunarodnog muzejskog komiteta (ICOM), Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada: Prva nagrada za portret na jugoslovenskoj izložbi portreta (Šabac, 1998); Nagrade Novosadskog univerziteta (1999); Finalista je na trećem MINI GRAPHIC & PAINTING WORLD WIDE SHOW (Pisa, Italija, 2001); Dobitnik je specijalne nagrade umetničke kolonije ”NJARADI” za 2004. Bavi i likovnom kritikom. Zaposlen je u Galeriji Matice srpske kao konzervator-restaurator i glavni je urednik projekta Tradicija i savremena umetnost.

Fotografije: Marija Crveni